Tens

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt met behulp van zwakke elektrische stroompjes de pijn verminderd.
•    Het verstoort de zenuwgeleiding die maakt dat u pijn voelt;
•    Het stimuleert de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam;
•    Het heeft een spierontspannende werking.
Het is belangrijk dat u weet dat TENS niet de oorzaak van de pijn kan wegnemen, het kan wel de pijn verminderen.

TENS-therapie kan ook samen gaan met andere therapieën, bijvoorbeeld met pijnmedicatie. De pijnspecialist (b.v. de revalidatiearts, neuroloog) schrijft deze therapie voor en verwijst u door naar de fysiotherapeut, welke zorgt voor de praktische uitvoering en begeleiding.Tijdens het eerste bezoek geeft de fysiotherapeut u uitleg over het gebruik van TENS.
U krijgt tijdelijk een TENS-apparaat mee naar huis. Hiermee kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut een aantal weken uitproberen of TENS-therapie effect heeft op uw pijnklachten. Na afloop van de proefperiode bespreekt u samen met de arts of pijnconsulent de resultaten van deze therapie.
Als de therapie de pijnklachten vermindert , wordt een TENS-apparaat aan bij uw zorgverzekeraar aangevraagd. Vaak vergoedt deze het apparaat helemaal.
Als er geen effect is, bespreekt de pijnspecialist de volgende stap in het behandelplan samen met u.

Het TENS-apparaat is een handig apparaat, met twee snoeren waaraan u de elektrodes moet vast maken. Deze zelfklevende elektrodes plakt u op de huid. Via de elektrodes zorgt het TENS-apparaat voor het toedienen van de elektrische stroompjes door de huid. Tijdens het eerste consult zoekt de fysiotherapeut de beste plaatsen om de elektrodes vast te plakken. Dit is meestal rond het pijnlijke gebied. De elektrodes kunnen ook op de rug of in de nek geplakt worden. Hier loopt de grote zenuw die de pijn doorgeeft naar het ruggenmerg. De elektrodes plakt u dan op gelijke hoogte aan beide zijden van de wervelkolom.
•    De huid onder de elektrodes moet gaaf zijn.
•    Het is belangrijk dat de huid niet vet is, u mag geen crème op dit gedeelte van de huid smeren.
Als er veel haargroei is op plaatsen waar u de elektrodes moet plakken kunt u de deze beter afscheren.
Na gebruik kunt u de elektrodes er af halen. Om de elektrodes langer te gebruiken moet u de elektrodes weer terug plakken op het plastic kaartje. Voor u dat doet, moet u de plakzijde van de elektrodes wat vochtig maken. Zo kunt u de elektrodes twee tot drie weken gebruiken.
Zorg ervoor dat het apparaat uitstaat bij het opbrengen en verwijderen van de elektrodes. Dit om vervelende prikkelingen te voorkomen.
U kunt de TENS-therapie drie tot vier maal per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten. U kunt in een stoel gaan zitten, op bed gaan liggen of rustig bezig zijn. Het wordt afgeraden TENS ’s nachts te gebruiken of tijdens het besturen van een voertuig vanwege de veiligheid (losraken van de snoertjes).
Bij vragen of problemen tijdens de proefperiode of met de toepassing van de TENS-therapie kunt u contact opnemen met fysiotherapeut of arts. Als er technische problemen zijn met uw eigen TENS-apparaat moet u zelf contact op te nemen met de leverancier.

  • TENS niet gebruiken bij huidziekten
  • Soms is het beter TENS niet te gebruiken tijdens een eventuele zwangerschap.Overleg dit altijd met een arts.
  • TENS niet gebruiken als u een pacemaker heeft
  • De TENS-elektrodes mogen absoluut niet op de halsslagaders geplakt worden.
  • TENS-therapie heeft geen bijwerkingen, soms is de huid overgevoelig voor de elektrodes. Er zijn zo nodig andere elektrodes die minder irriteren.
  • Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.

Fysiotherapie de Goffert werkt samen met Schwa-medico. Indien een proefbehandeling met TENS effectief is en indicatie met verwijzing goed gekeurd wordt, dan regelen zij met de zorgverzekeraar het eigen TENS-apparaat voor de patiënt.