Etalagebenen (Claudicatio)

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen, ouder dan 50 jaar, last van deze ouderdomziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. De wanden van de slagaders worden door de slagaderverkalking dikker en ruwer, waardoor het bloed langzamer gaat stromen en er onvoldoende zuurstof bij de spieren terecht komt. Tijdens inspanning  gaat de hartslag omhoog en hebben de spieren meer zuurstof nodig dan in rust. Die zuurstof kunnen de spieren op dat moment niet in voldoende mate toegediend krijgen, waardoor er een krampachtige pijn en soms een doof gevoel in de benen ontstaat. Meestal voelen patiënten met claudicatio intermittens de pijn vooral in hun kuiten, maar het kan ook voorkomen dat de pijn in de bovenbenen of de bilspieren gevoeld wordt. De enige manier om de pijn te laten afnemen, is helemaal stoppen met de inspanning. Als u stopt met lopen en dus stil staat, trekt de pijn weer langzaam uit de benen weg. Dit wegtrekken van de pijn is vaak ook erg pijnlijk. Het verschilt per persoon hoelang het duurt voordat de pijn weer is weggetrokken en er dus weer doorgelopen kan worden. Dit is afhankelijk van de mate van vernauwing in de slagaders.

Door deze klachten in de benen zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig vol te houden. Maar het is belangrijk dat je toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (zoals een dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat ondersteuning bij looptherapie door een fysiotherapeut betere resultaten oplevert dan niet begeleide programma’s. Fysiotherapie de Goffert is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet (voorheen claudicationet).

Slagaderverkalking zit niet alleen in de benen, maar in het gehele lichaam. Het veranderen van leefstijl beïnvloedt de nadelige effecten dan ook positief.

Beperk risicofactoren zoals:
– ongezond eten
– overgewicht
– weinig bewegen
– stop met roken

Ook is er een bewezen positief effect op hart en longen (verbeterde longfunctie en pompfunctie). Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen kom je verder en zal je pijnvrije loopbelastbaarheid en loopafstand toenemen.

Graag helpen en begeleiden wij u hiermee. Neem gerust contact op.