Medical taping

Wij werken met verschillende nieuwe tape methodes. Het Medical Taping Concept en de EasyTaping-Methode. Beide methodes werken met de rekbare kleurige tape. Deze tape wordt tegenwoordig vaak gebruikt in de “top”sport en is  vrijwel onmisbaar in de fysiotherapie praktijk.

Medical Taping Concept

 • Wat
 • Waarom
 • Hoe

Easy Taping Method

 • Wat
 • Waarom
 • Hoe

Kosten behandeling / Aanschaf tape?

Het Medical Taping concept heeft niet alleen een stabiliserend effect op gewrichten, ze stimuleert ook de spierfuncties en de bloed- en lymfecirculatie. De methode geeft verlichting bij spier- en gewrichtsklachten, lymfoedeem en instabiliteitproblemen.

Wat?

Medical Taping Concept is een tapemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van rekbare tape. De speciale elastische, watervaste, en hypoallergene tape is begin 2000 in Nederland geïntroduceerd vanuit Azië. Doordat de tape 140% rekbaar is, wordt het gewricht niet totaal vastgezet, maar ondersteunt het de functie van het gewricht waardoor er sneller functioneel getraind kan worden. Hierdoor verloopt het herstel proces zo snel als mogelijk.

Waarom?

De CureTape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen. Het werkt volgens de principes van de kinesiologie. Het ondersteunt het spierstelsel.

Het Medical Taping Concept gebruiken wij bij de volgende indicaties:

 • Spierklachten; onder andere bij zweepslag, nek/schouderklachten en rugklachten.
 • Gewrichtsklachten, ondersteunen van de gewrichtsfunctie; bijvoorbeeld: runnersknee, patella-femorale klachten, instabiele enkel, instabiele schouder.
 • Bandproblemen; ondersteunt bij verrekte kniebanden, kapselontsteking.
 • Lymfoedeem
 • Littekens
 • Verharde blauwe plekken

Hoe?

Afhankelijk van de indicatie brengen wij de tape aan op 110%, 130% of 140% rek. Om de spier te ontspannen of om vocht af te voeren brengen wij de tape aan onder de laagste spanning zodat de opperhuid wordt opgetild. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de opperhuid en de tweede laag waarin de haarvaatjes en de lymfevaatjes liggen. Daarnaast ontstaat er een betere doorbloeding, wat afvalstoffen beter afvoert en de voedingsstoffen sneller aanvoert. Ook verminderd de druk op de zenuwen, waardoor  u minder pijn ervaart. Doordat de tape 24 uur per dag blijft zitten ben je continu bezig het genezingsproces te stimuleren, wat mee helpt aan een sneller herstel.  Moet een gewricht juist ondersteund worden en dient de eindstand geremd te worden dan brengen wij de tape onder grotere rek aan.

De tape is verkrijgbaar in de kleuren roze, blauw, oranje, zwart en huidskleur. Ook kunt u ermee douchten en zwemmen. De tape blijft tussen de 3 en 7 dagen zitten.

Door middel van EasyTesting® technieken word gekeken welke tape technieken er gebruikt moeten worden om zo veel mogelijk ondersteuning en pijnverlichting te geven.  Meteen na het tapen heeft u minder en pijn en meer bewegingsvrijheid. Het doel is verbeteren van de gewrichtssturing en stabiliteit zodat u gemakkelijker oefeningen en trainingen kan uitvoeren.

Wat?

EasyTape® en de EasyTaping®-Methode zijn nieuw. Deze Zwitserse methode is dé revolutie op het gebied van functioneel tapen. Het is gebaseerd op principes uit de fysiotherapie, manuele therapie en osteopathie. De tape helpt om de spieren, bindweefsel en de gewrichten beter te laten samenwerken waardoor je met minder pijn meer kracht kan leveren,

De methode wordt wereldwijd succesvol toegepast bij medische en paramedische behandelingen.

Waarom?

Sneller weer in beweging

Bij blessures, chronische aandoeningen en ontstekingsreacties ontstaat drukverhoging in verschillende weefsels, waardoor er pijn kan ontstaan in het bindweefsel, huid en spieren.  Dit veroorzaakt een remmende werking op spieren en gewrichten met kracht en beweging verlies tot gevolg. Door middel van EasyTesting® technieken word gekeken welke tape technieken er gebruikt moeten worden om zo veel mogelijk ondersteuning en pijnverlichting te geven.  Meteen na het tapen heeft u minder en pijn en meer bewegingsvrijheid. Het doel is verbeteren van de gewrichtssturing en stabiliteit zodat u gemakkelijker oefeningen en trainingen kan uitvoeren.

Hoe?

Eenvoudig gezegd wordt de tapelocatie getest (pijnlijke plek of gewricht) door de huid te verschuiven en te vragen, welke schuifrichting de proefpersoon als prettiger vindt. Vervolgens tapen we in de prettigste richting. Daarna testen wij of de pijnlijke beweging, bv. lopen of kniebuiging maken, makkelijker gaat.

Hulp van buitenaf

Bij pijnklachten en blessures zoekt het lichaam naar manieren om te kunnen blijven bewegen, omdat bewegen noodzakelijk is voor het herstelproces. Het lichaam creëert wat we noemen: compensatiemechanismen. Het lichaam zorgt dat je in bepaalde richtingen makkelijker de spieren kunt bewegen en de huidlagen kunt verschuiven. Met hulp van buitenaf, door EasyTape®  te plakken in deze richting, is het lichaam in staat beter te compenseren. Hierdoor kan je makkelijker bewegen en herstelt u sneller.

Voor meer informatie zie website easytaping

De extra kosten voor het gebruik van de tape worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Deze kosten dient u zelf te betalen.

De kosten voor de behandeling vallen wel onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. indien u aanvullend verzekerd bent, vergoed uw zorgverzekeraar dit geheel of gedeeltelijk. Dit kunt u nagaan in uw polis of informeer bij uw zorgverzekeraar.

De tape kunt aanschaffen bij Fysiotherapie de Goffert (zie prijslijst materialen). Daarnaast is de tape ook te verkrijgen bij de apotheek.