Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, zoals actieve en passieve mobilisaties en manipulatie technieken.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Intake: snel duidelijkheid

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Iedereen heeft wel eens hoofdpijnklachten en weet dat dit erg vervelend is. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals o.a.  hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een verminderde beweging van de nek of spierspanningshoofdpijn. De manueel therapeut kan misschien de oplossing bieden.

De klachten die u kan herkennen:

  • Vermindering van de beweging van de nek, vaak is het draaien beperkt. U kan bv moeilijker omkijken in de auto of op de fiets,
  • De hoofdpijn kan worden uitgelokt bij bepaalde bewegingen, bij spanning of bij een bepaalde houding,
  • De hoofdpijn zit meestal aan 1 zijde van het hoofd en begint laag op het hoofd en trekt richting het voorhoofd,
  • De hoofdpijn zit aan beide zijde van het hoofd en geeft het gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit.De manueel therapeut onderzoekt en beoordeeld o.a. de bewegingen van uw nek. Wanneer hier een verminderde beweging in is en dit de hoofdpijnklachten veroorzaakt kan een behandeling worden ingezet.

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat behandeling met manueel therapie hierbij vrij snel een duidelijke verbetering van de beweging en een vermindering van de pijn  geeft.

De manueel therapeut kent een aantal  technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten bewegen en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

Daarnaast kan het zijn dat je een oefenprogramma mee naar huis krijgt om de kleine spieren in de nek te trainen.  In sommige gevallen kan het zijn dat je pas na enkele weken/maanden verbetering bemerkt, dit komt omdat de spierkracht van je nek niet van de ene op de andere dag verbeterd is, dit moet je opbouwen.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.