Fysiotherapie bij littekens

Fysiotherapie bij LittekensHeeft u last van een pijnlijk of verkleefd (ingetrokken) litteken? Of heeft u misschien een bewegingsbeperking als gevolg van een operatie?

Als gevolg van deze littekenvorming / bestralingsschade kunnen verschillende weefsellagen (fascies) aan elkaar kleven. De fascielaagjes (doorlopend systeem in hele lichaam tussen huid, spieren en botten) schuiven dan niet goed over elkaar. Hierdoor zal een litteken onvoldoende meebewegen (schuiven) bij bewegingen van de huid, van het lichaam. Uiteindelijk kan er pijn, irritatie, bewegingsbeperking of oedeem ontstaan rondom het littekengebied of ook in gebieden verder van het litteken verwijderd.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • schouderbeperking na behandeling van borstkanker (litteken, bestralingsoedeem)
  • klachten na een keizersnede (pijnlijk litteken, urine-incontinentie)
  • verminderde beweeglijkheid na een nieuwe knie of heup
  • alle andere operaties, bestralingen of trauma’s waarbij littekenweefsel of verklevingen zijn gevormd.

Onze behandelingen bestaan uit het toepassen van fascietechnieken (Willie Fourie). Dit zijn massagetechnieken waarbij we de verschillende huidlagen verschuiven, optillen of vervormen waardoor verklevingen opgeheven kunnen worden. Als gevolg hiervan kunnen de klachten (oedeempijn, irritatie, bestralingsschade en bewegingsbeperkingen) verminderen.

We behandelen al jaren mensen met oedeem in armen of benen. Dit oedeem ontstaat vaak na een (oncologische) operatie, direct of jaren later. Bij deze operatie kunnen de lymfeklieren zijn verwijderd. Lymfeklieren zijn voor een deel verantwoordelijk voor de afvoer van vocht uit ons weefsel. Deze lymfeklieren kunnen ook beschadigd raken door bestraling of door littekenweefsel als gevolg van een operatie.