Functionele Looptraining (FLT)
Gedurende ruim 25 jaar zijn aan het Universitair Medisch Centrum Nijmegen St Radboud orthopedische patiënten met loopstoornissen behandeld volgens een ‘functioneel’ concept. Inmiddels is dit functioneel concept landelijk erkend en wordt het veelvuldig gebruikt. Een aantal collegae van Fysiotherapie de Goffert hebben de FLT-scholing gedaan en passen deze methode toe bij patiënten met een gestoord looppatroon.
Aan de hand van een loopanalyse wordt een aanpak ontworpen om zo snel mogelijk te reïntegreren in de werksituatie, thuissituatie en in sportactiviteiten. De methode is onderbouwd met klinische onderzoeken (clinical trials) en geven goede resultaten die ook gecontroleerd zijn op betrouwbaarheid, validiteit en reproduceerbaarheid.
Middels de methode FLT wordt er geoefend in gesloten en open ketens: de situatie, waarbij er contact is van de voet met een onderlaag, en die, waarbij er door activiteit vanuit het been een reactiekracht optreedt ten opzichte van de onderlaag. Zo is de standfase een gesloten keten en de zwaaifase een open keten. Bij het oefenen wordt
- een optimaal appèl gedaan op stabiliteit en coördinatie;
- het gehele bewegingsapparaat maximaal aangesproken. Meerdere gewrichten worden aangesproken bij het uitvoeren van bewegingen;
- oefenen in een gesloten keten heeft een maximale relatie met de activiteiten in het dagelijkse leven.
Met FLT worden verschillende spiergroepen tegelijk of praktisch tegelijk aangespannen, waardoor stabiliteit van het gewricht, waarover ze werkzaam zijn, verkregen wordt. Dit zijn dus cocontracties, ofwel synergetisch functionerende spieren. Door deze manier van trainen wordt er getraind in bewegingen, die ook in het dagelijks leven, of tijdens sport voorkomen. Het geleerde kan dus direct worden ingezet tijdens de dagelijkse activiteiten: ‘Elke stap is een oefening’.