Echodiagnostiek

Fysiotherapie de Goffert beschikt over de mogelijkheid om via echografie de kwaliteit van spieren, pezen, kapsels, banden, slijmbeurzen en soms ook zenuwen, bot en bloedvaten in beeld te brengen en te beoordelen. Hierdoor is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Naast een diagnose kan met echografie ook (weefsel)herstel in beeld worden gebracht, waardoor gerichte revalidatie – of indien nodig bijsturing – mogelijk is.

Bij Fysiotherapie de Goffert wordt echografisch onderzoek toegepast voor de beoordeling van blessures en klachten van de schouder, elleboog, pols/hand, heup/lies, knie en enkel/achillespees. Echografie wordt met name ingezet bij het beoordelen van spierblessures (scheur, verkalking), peesletsels (degeneratie/verminderde kwaliteit, ontsteking, scheur, verkalking), slijmbeursontstekingen en een verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden. Met behulp van echografie kunnen de lokalisatie en ernst van uw blessure nauwkeurig worden bepaald.

Om te beoordelen of echodiagnostiek voor u zinvol is, wordt er altijd eerst een volledig lichamelijk onderzoek uitgevoerd door een fysiotherapeut gespecialiseerd in uw klachten.

Het echografisch onderzoek kan op initiatief van uw behandelend fysiotherapeut of door verwijzing van een huisarts worden ingepland. Tijdens het onderzoek wordt een gel op waterbasis aangebracht op een behandelkop. De behandelkop wordt vervolgens op de huid geplaatst, waardoor geluidsgolven in het lichaam worden gestuurd. Een deel hiervan wordt weerkaatst en door de behandelkop opgevangen. Een computer zet de weerkaatste geluidsgolven om in een echobeeld. De beelden worden in de vorm van foto’s en filmpjes vastgelegd en bewaard, zodat het bij een herhaalonderzoek mogelijk is om de beelden te vergelijken.

Het onderzoek is niet belastend of schadelijk. U voelt er nagenoeg niets van en het duurt 20 tot 30 minuten. U kunt tijdens het onderzoek via een beeldscherm meekijken.

Indien bij u echografisch onderzoek plaatsvindt na verwijzing door een arts, wordt het onderzoek als fysiotherapeutisch consult gedeclareerd. Dit wordt bij voldoende aanvullende verzekering voor fysiotherapie in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar. Dit geldt ook als het echografisch onderzoek plaatsvindt op initiatief van uw behandelend fysiotherapeut. Mocht u niet (voldoende) aanvullend zijn verzekerd, dan worden de kosten bij u gedeclareerd. De kosten hiervoor zijn  50,00 euro. Hiervan ontvangt u een factuur van ons.