COPD, longfysiotherapie & Revalidatie na corona

Informatie volgt

  • Algemeen

    COPD is de afkorting van de Engelse benaming Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen, en longemfyseem waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling.

    COPD kan in 4 (GOLD) stadia worden ingedeeld, van een lichte tot een ernstige vorm van COPD. Is  uw longaandoening ingedeeld bij stadium 2,3 of 4, dan kunt u in aanmerking komen voor longreactivatie. Dit is mede afhankelijk van het afgenomen inspanningsvermogen dat kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren.

De huisarts kan u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts.

De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD.  Afhankelijk van de uitslag, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.

Doel

Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Werkwijze

Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds, doelen en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak u komt trainen. De meeste mensen met COPD  trainen 2 maal per week 1 uur onder begeleiding. Na het introductiegesprek gaat u samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures. U traint in groepsverband, maar daarbinnen volgt u uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut u coachen.

Revalidatie na corona

Bent u zelf in aanraking gekomen met het coronavirus? Wij hopen dat het goed met u gaat. Het kan zijn dat u verzwakt bent en u weer moet aansterken. Wij willen u daar graag bij helpen. Omdat het virus met name de luchtwegen aantast is het belangrijk dat u begeleid gaat worden door een gespecialiseerde longfysiotherapeut. In onze praktijk is dit Kim Keeling.

Fysiotherapie de Goffert heeft alle kennis en middelen in huis om u optimaal te begeleiden tijdens deze revalidatie. Wij hebben ons de afgelopen maanden, in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en andere samenwerkingsverbanden, goed verdiept in het coronavirus en de bijpassende revalidatie. Door de korte lijntjes kunnen we daarnaast goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en onze therapie aanpassen en verbeteren als dat nodig is. Ook is er nauw contact met andere zorgverleners zoals huisartsen, diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten. Mocht het tijdens de revalidatie nodig zijn, dan zal de fysiotherapeut het contact voor u leggen.

De therapie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Begeleiding op afstand: contact met de longfysiotherapeut gebeurt telefonisch of middels beeldbellen
  • De longfysiotherapeut komt bij u thuis. Afhankelijk van de besmettingskans kan dit met of zonder beschermende kleding.
  • In 1 van onze praktijklocaties in Nijmegen, te weten praktijk Dobbelmannweg 118, locatie Medisch Centrum St Anna en/of Avalon Fitcentre.

Tijdens het eerste telefonisch contact zal worden gekeken naar de vorm die in uw geval het beste uitkomt.