Marga Bruijsten

Werktijden: maandag en donderdag

Marga Bruijsten (1955) is in 1978 afgestudeerd in Nijmegen en werkt sinds 1980 in de praktijk.

Ze is algemeen fysiotherapeut en is daarnaast geregistreerd als oedeemtherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut. Hierdoor is ze in staat om klachten aan het bewegingsapparaat in een ruimer verband te verklaren en te behandelen, i.h.b. chronische klachten. Ze betrekt hier naast het hele lichaam ook het mentale functioneren bij. Eerst onderwerpt ze de relevante dagelijkse bezigheden aan een onderzoek. Daarna wordt met de patiënt een plan opgesteld om een dagelijks leven op te bouwen waarin belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht kunnen komen. De behandeling is actief, d.w.z. met behulp van oefeningen leert de patiënt zelfmanagement en zelfredzaamheid in te zetten Belangrijk voor Marga is de kwaliteit van leven voor de patiënt.  Daarin passen voor haar ook ‘hands-on’ technieken als massage, passief en geholpen actief bewegen en losschuddingen.

Specialisaties:

·      Sinds 1997 heeft ze zich gespecialiseerd in het behandelen van lymfoedeem. Opleidingen: Oedeemtherapie van het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI) en de manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder. Inmiddels heeft zij veel patiënten behandeld met primair en secundair lymfoedeem, met goede resultaten. Ook heeft zij inmiddels ruime ervaring in de behandeling van bewegingsklachten en oedeem van patiënten met kanker en vooral borstkanker.

·      Sinds 2008 is zij als psychosomatisch fysiotherapeut geregistreerd. Zij heeft zich in de psychosomatiek verdiept d.m.v. specifieke cursussen o.a. Ontspanning (NPI); Focussen en Mindfulness (IPT);  communicatieve massage (Ton Mensink); Basis training ACT (Gijs Janssen) en zelfstudie. Zij is daardoor in staat om verbanden te herkennen tussen bewegend functioneren en psychisch functioneren en sociale omgevingsfactoren. Zij leert ook aan patiënten deze verbanden te zien en te herkennen en daarmee om te gaan.

Speerpunten en interessegebieden:

·      Uitgebreide kennis en vaardigheden op het vlak van bewegend functioneren (NAOG, McKenzie), Integraal Bewegen (Gordon Brown), Fysiotherapie Dansante Psychfysio  (op basis van bewegingsprincipes van Laban en Bartenieff).

·      Als oedeemtherapeut is ze gespecialiseerd in fysiologie van het weefsel ten behoeve van herstel (litteken-fascie behandeling en compressie) na kankeroperatie en andere oedemen (na distorsie, primair- en secundair lymfoedeem).

·      Als psychosomatisch fysiotherapeut ligt haar expertise vooral op het vlak van chronische pijnklachten (aan nek, schouder, rug) en stressklachten (hoofdpijn, burnout, depressie, angststoornissen, chronische moeheid). Hierbij zet ze o.a. ademoefeningen in (Middendorf, Dixhoorn) en algemene belastbaarheidsverhogende oefeningen (conditieverbetering, o.a. door fitness). Dit in combinatie met Acceptance & Commitment Therapie (ACT) en Mindfulness.

Aangesloten bij:

·      Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Lymfologie (NVFL)

·      Vereniging voor Lymfdrainage Ad Modum Vodder.

·      Nederlands Paramedisch Instituut (NPI)

·      Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP).

·      SOLKnet

·      Psychosomatisch netwerk Nijmegen